santorini-private-tour

3 λόγοι για να επισκεφθείτε τη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη είναι σίγουρα ο πιο γνωστός κυκλαδίτικος προορισμός και μπορείτε να την εξερευνήσετε με τη βοήθεια του Santorini Private Tour. Η Σαντορίνη έχει μοναδική ομορφιά, που δεν υπάρχει πουθενά όμοια της σε όλο τον κόσμο. Με τα ασβεστωμένα σπίτια πάνω από την καλντέρα και τις ηφαιστειακές παραλίες με καταγάλανα νερά, σας παρουσιάζουμε 3 λόγους για να επισκεφθείτε τη Σαντορίνη!

1. Δείτε την υπέροχη Καλντέρα της Θήρας

Δεν είναι μυστικό ότι η Σαντορίνη είναι ένα ενεργό, αλλά ευτυχώς αδρανές ηφαίστειο. Η πιο καταστροφική του έκρηξη συνέβη το 1627-1600 π.Χ., η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον αφανισμό του Ακρωτηρίου και ένα τεράστιο τσουνάμι που έπληξε τις βόρειες ακτές της Κρήτης, που σύμφωνα με ορισμένους μελετητές σηματοδότησαν το τέλος του μινωικού πολιτισμού. Το μέγεθος της έκρηξης ήταν τόσο έντονο που ένα ολόκληρο μέρος του νησιού βυθίστηκε στον βυθό της θάλασσας, με αποτέλεσμα το σημερινό περίεργο σχήμα της Σαντορίνης.

Ένα μικρό μέρος του μέσου του κρατήρα είναι ακόμα ορατό μεταξύ του νησιού της Θήρας και του γειτονικού νησιού της Θηρασιάς. Παρά το καταστροφικό γεγονός, σήμερα η Σαντορίνη και τα αποτελέσματα αυτού του γεγονότος, λειτουργούν ως ένα από τα πιο εμβληματικά τοπία στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι συνέχισαν να κατοικούν σε αυτό το μικρό κομμάτι γης, και μετά τη διαδοχή των αιώνων κατάφερε να αναμορφώσει το τοπίο στην πρόοδό τους, δημιουργώντας μερικούς από τους πιο όμορφους παραδοσιακούς νησιωτικούς οικισμούς.

2. Κάντε μια βόλτα στην όμορφη Οία και το Ημεροβίγλι

Μόλις 2 χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού, τα Φηρά βρίσκονται το παραδοσιακό χωριό Ημεροβίγλι. Ένας παλιός οικισμός με ειδικούς κανονισμούς σχετικά με τις οικοδομικές δραστηριότητες και τις τροποποιήσεις της δομής, το παλιό χωριό Ημεροβίγλι σας εξασφαλίζει μια εμπειρία όπως καμία άλλη! Το όνομά του προέρχεται από το συνδυασμό ελληνικής και λατινικής λέξης και σημαίνει σχετικά ένα παρατηρητήριο.

Αυτή η τοποθεσία ήταν η τοποθεσία του μεσαιωνικού κάστρου που χτίστηκε από τον Marco Sanudo μετά την ίδρυση του Δουκάτου του Αρχιπελάγους το 1207. Ο κοντινός επιβλητικός βράχος του Σκάρου ήταν ο πραγματικός χώρος του κάστρου και σύμφωνα με τη μεσαιωνική τάση, ένας οικισμός εκμεταλλεύτηκε την προστασία του και ξεπήδησε κοντά.

Η Οία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού. Είναι ένας από τους προστατευόμενους από το τοπίο οικισμούς της Σαντορίνης και η ιστορία του εκτείνεται στους αρχαίους χρόνους της Θήρας. Ήταν γνωστό ως Apano Meria που κυριολεκτικά σημαίνει την άνω πλευρά του νησιού στα νεοελληνικά. Κατά τη διάρκεια των μεσαιωνικών χρόνων βρισκόταν υπό την κατοχή του Sanudo όπως και το υπόλοιπο νησί, αλλά η μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη του οικισμού συνέβη τον 19ο αιώνα.

Τότε, οι πλοιοκτήτες της Οίας ήταν γνωστοί ότι έστειλαν τα πλοία τους μακριά από την ελληνική περιοχή για εμπόριο, ακόμη και μέχρι την Αλεξάνδρεια ή τη Ρωσία. Ως απόδειξη ότι υπάρχουν οι καπετάνιοι που βρίσκονται στην Οία, παραδείγματα κυκλαδικής ανώτερης αρχιτεκτονικής.

Και οι δύο αυτοί οικισμοί λειτουργούν σαν μπαλκόνια στην Καλντέρα της Θήρας, προσφέροντας εκπληκτική θέα στο ηφαίστειο και στο ανοιχτό γαλάζιο. Μην χάσετε την ευκαιρία να τα επισκεφτείτε και να βιώσετε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα του Αιγαίου.

3. Επισκεφτείτε την προϊστορική Θήρα

Στα νότια του νησιού, βρίσκεται ο προϊστορικός χώρος της Αρχαίας Θήρας. Παρόλο που ο χώρος είναι μικρός, η σημασία και το μέγεθος του για την ευρωπαϊκή ιστορία είναι αναμφισβήτητα. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν ότι το σημείο κατοικήθηκε ακόμη και το 4500 π.Χ. Ο χώρος κατοικήθηκε συνεχώς και τον 18ο αιώνα π.Χ. ο οικισμός είχε εξελιχθεί σε μια πλούσια και πολυσύχναστη πόλη.

Κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα, το Ακρωτήρι είχε λειτουργικό και εκτεταμένο σύστημα αποχέτευσης και άρδευσης, κτίρια λίγων ορόφων, εργαστήρια χειροτεχνίας, δημόσιους χώρους, θρησκευτικά κέντρα, ιδιωτικές κατοικίες διαφόρων μεγεθών που απευθύνονται σε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, ένα εξελιγμένο κυβερνητικό σύστημα και προηγμένη τέχνη και πολιτισμό.

Μετά τη Μινωική Έκρηξη, ένα παχύ στρώμα ηφαιστειακών συντριμμιών και τέφρας κατέστρεψε και κάλυψε τον αρχαίο χώρο του Ακρωτηρίου, όπως έκανε ο Βεζούβιος με την Πομπηία αιώνες μετά. Το αποτέλεσμα ήταν η διατήρηση περίτεχνων τοιχογραφιών που αντικατοπτρίζουν μια ευημερούσα κοινωνία, ρούχα και έπιπλα χιλιάδων ετών και την πραγματική συντήρηση του αστικού σώματος της πόλης με ψηλά σπίτια που αποκαλύπτουν το περίπλοκο αστικό σχέδιο του χώρου.

Τα αντικείμενα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών είναι απλώς εκπληκτικά λόγω του επιπέδου συντήρησής τους, αλλά το πιο σημαντικό λόγω της αντανάκλασης του επιπέδου πολυπλοκότητας που είχαν ήδη επιτύχει οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα π.Χ.! Με μόνο ένα μικρό μέρος της πόλης που ανασκάφηκε, ποιος ξέρει τι μπορεί να βρεθεί στο μέλλον όχι μόνο για το νησί της Σαντορίνης αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Μη χάνετε άλλο χρόνο, αν βρίσκεστε στο νησί διαθέστε μια μέρα για να επισκεφθείτε την προϊστορική Θήρα.

Έτσι, εάν αναρωτιέστε γιατί να πάτε στη Σαντορίνη, τα παραπάνω έχουν απαντήσει στην ερώτηση σας. Ονειρεύεστε να βρεθείτε κάτω από μια ανθισμένη μπουκαμβίλια και να ατενίζετε το γαλάζιο Αιγαίο πέλαγος; Τότε, η Σαντορίνη είναι σίγουρα ο επόμενος προορισμός που πρέπει να επισκεφθείτε!

Μάθετε περισσότερα για το Santorini Private Tour: